Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
04
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009


«Τα Λόγια του Άλλου»
Συνέντευξη της Σαβίνας Γιαννάτου στους Ε.Τριανταφυλλοπούλου και Ν. Χριστάκο

Η τέχνη της ζωής
Εμπειρίες από την ψυχιατρική μεταρρύθμιση της Βικτώριας Τράπαλη

«Ωριμοι» άνεργοι και «εγγυημένη απασχόληση»
της Σίσσυς Ανδριτσοπούλου

Βραδιά γιορτής(;)
Απόσπασμα από ημερολόγιο που κράτησε, αντί deloading, εθελοντής στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα
του Θανάση Σπυράτου

Cultural Co-operation
Μια προσπάθεια ανάδειξης του καλλιτεχνικού δυναμικού των μεταναστών στο Λονδίνο
της Κυριακής Τριπερίνα

«Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω»
Το ψυχόδραμα στις Φυλακές Κορυδαλλού
της Μαίρης Δέδε

Editorial
Η Τέχνη ενάντια στην φτώχεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Περί θαλασσιάς χάντρας, ψυχής και Ειδικής Αγωγής

Καυτή Πατάτα
Μια γυναίκα έγκυος, ένα βαγόνι τρένου, μια φωνή και η στάση της ζωής μας

Αντιλογίες
Looking for barking cats

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail
 
Ήδη από την αρχαιότητα οι φορείς άσκησης πολιτικής είχαν υπόψη τους τις μαγικές συνέπειες που έχει η επαφή των ανθρώπων με τις διάφορες μορφές της τέχνης.

Η καλλιέργεια της επαφής των ανθρώπων με την τέχνη αυξάνει τις προσλαμβάνουσες που διαθέτουν και τους εφοδιάζει με γνώσεις που θα ήταν δύσκολο να αποκτηθούν με άλλους τρόπους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.  Το ποίημα «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου περιέχει μηνύματα που με άμεσο τρόπο περνά στον ακροατή του. Ο Πίνακας «Γκουέρνικα» του Πικάσο αποδίδει με εξαιρετικά πειστικό τρόπο την φρίκη του πολέμου. Η ταινία Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ εισάγει με αριστουργηματικό και προφητικό τρόπο ήδη από το 1982 αυτό που η επιστήμη προσέγγισε 20 χρόνια μετά. Η ραδιοφωνική μετάδοση ενός παραμυθιού, της «Λιλιπούπολης» από το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας σε παλιότερες εποχές ευαισθητοποίησε τους ακροατές της και βοήθησε στην διεύρυνση του «δημοκρατικού κεκτημένου». 

Η διατήρηση και η καλλιέργεια της επαφής με τις κατάλληλες κάθε φορά και κατά περίπτωση μορφές τέχνης των κοινωνικών στρωμάτων που κινούνται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού είναι δυνατό συμβάλλει στην αφύπνιση τους.  Στην Ισπανία συναντήσαμε ένα συνεταιρισμό πώλησης μικροαντικειμένων τέχνης αλλά και ρούχων με σύγχρονο – προχωρημένο design που κατασκευαστές τους είναι φτωχές γυναίκες - πρώην θύματα traffikcing-  από την Αφρική. Στην Ελλάδα για χρόνια λειτούργησε με επιτυχία η ύφανση προϊόντων με παραδοσιακό ή και σύγχρονο design από γυναίκες πολύ φτωχών περιοχών της χώρας. 

Επιχειρούμε στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου ένα μικρό αφιέρωμα στην Τέχνη που συμβάλλει στον αγώνα για την εξάλειψη του κινδύνου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Στην Τέχνη που αγωνιζεται για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτητων. Έτσι στις ηλεκτρονικές σελίδες μας παρουσιάζουμε  μια συνέντευξη που είχε την καλωσύνη να μας παραχωρήσει η δημιουργός Σαβίνα Γιαννάτου. Η αφορμή για την συνέντευξη δόθηκε από την συναυλία που έδωσε προκειμένου να υποστηριχθεί η υπόθεση της μετανάστριας Κούνεβα. Επίσης στο τεύχος αυτό η συγγραφέας Βικτώρια Τράπαλη αναφέρεται με μοναδικό τρόπο στους ενοίκους , στους επαγγελματίες και στην λειτουργία του ξενώνα ψυχικής αποκατάστασης "Αφαία" που λειτουργεί στο νησί της Αίγινας η εταιρεία "Κλίμακα".  Η Νατάσα Σταματοπούλου μουσικοθεραπεύτρια γράφει για την εμπειρία της από την λειτουργία ενός ιδρύματος¨"ειδικής αγωγής". Η Κυριακή Τριπερίνα κοινωνική λειτουργός παρουσιάζει τη δουλειά της οργάνωσης Cultural Cooperation που δραστηριοποιείται στο πολυεθνικό Λονδίνο. Τέλος η Μαρία Δέδε κοινωνική λειτουργός - ψυχολόγος μας μεταφέρει την συγκλονιστική εμπειρία που απεκόμισε παρακολουθώντας  θεραπεία μέσω ψυχοδράματος στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Εμείς σαν περιοδικό από το τεύχος αυτό ανοίγουμε διάλογο με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται είτε από την μεριά του δημιουργού είτε απλώς ως ενεργοί πολίτες να συμβάλλουν στο εγχείρημα «Η τέχνη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού».