Σάββατο, 4 Μαΐου 2024
03
ΙΟΥΝΙΟΣ 2009


Εταιρεία αυτοδιαχείρισης
Ο Μανώλης Θεοφανόπουλος προτείνει ένα νέο τρόπο για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Think Globally Act Locally
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό
του Α. Χατζόπουλου

Ευρωεκλογές
Όσο και να μην το θες, θα πάμε άραγε διακοπές;
της Μαίρης Λαζαρίδου

Μια διαφορετική κατασκήνωση
Διακοπές για ΑμΕΑ
της Δώρας Δήμου

Μετά το σχολείο
Λύσεις για εργαζόμενους γονείς
της Μεταξίας Χιωτέλλη

Πιστοποίηση Yπηρεσιών
Μύθοι και αλήθειες για τα συστήματα πιστοποίησης
του Σ. Συνοδινού

Editorial
Το επίδομα δεν καταπολεμά την ανεργία

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Πας μη Έλλην βάρβαρος

Καυτή Πατάτα
Που, όπως φαίνεται, κινδυνεύει να κάψει τα δικά μας χέρια, αν δεν ασχοληθούν οι αρμόδιοι φορείς...

Αντιλογίες
Άγιος Παντελεήμονας - Should I stay or should I go?

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail

Πολλά τα σενάρια, πολλές οι απόψεις, πολλές οι προβλέψεις, για να μην αναφερθούμε στις ανησυχίες. Τί γίνεται, όμως, με την συμμετοχή των πολιτών; Θα δώσουν την ψήφο τους ή θα προτιμήσουν παραλία και φρεντοτσίνο κάραμελ; Τί λένε, αλήθεια, οι δημοσκοπήσεις;

από τη Μαίρη Λαζαρίδου

Οι ευρωεκλογές είναι προ των πυλών και οι Έλληνες πολίτες, ως άλλοι «Λεωνίδες», θα πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους καταθέτοντας στις 7 του Ιούνη την πολυπόθητη και -αν μη τί άλλο- πολυσυζητημένη ψήφο τους. Ή μήπως θα τρέξουν να προλάβουν μια «θέση στον ήλιο»; Κι αν νομίζετε ότι η αποχή είναι μια κυρίως ελληνική στάση, γελιέστε. Πολλοί Ευρωπαίοι δηλώνουν αδιάφοροι για τις Ευρωεκλογές και μάλιστα εκ πεποιθήσεως, γεγονός που είναι εμφανές στα επίσημα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου.

Αδιαφορία ή συμμετοχή;
 
Οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι μεγαλύτερες διακρατικές εκλογές που έχουν γίνει ποτέ. Τον Ιούνιο, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, του μόνου άμεσα εκλεγμένου οργάνου της Ε.Ε. Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου, το 62% δεν γνωρίζει την ημερομηνία των ευρωεκλογών στην χώρα τους και το 53% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει αδιαφορία για το ζήτημα, η οποία είναι ανάλογη με την ηλικία τους. Πιο συγκεκριμένα, το 27% των Ευρωπαίων φοιτητών δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, καθώς θεωρούν ότι η ψήφος τους δεν θα κάνει τη διαφορά. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό των συνταξιούχων, καθώς μόνο το 26% εξ αυτών δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές. Παρά το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο νομοθετεί για ζητήματα με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων μας, μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων δεν γνωρίζει το ρόλο του, ούτε τα θέματα που συζητά. Γι’αυτό, έχει «επιστρατευθεί» το YouTube,  ίσως να έχετε δει τα βιντεάκια που ενημερώνουν για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και τη σχετική καμπάνια της Ε.Ε. στο ΜTV.

Χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή

Στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο η ψήφος του κάθε πολίτη είναι υποχρεωτική, γεγονός που αυξάνει και τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Οι προαναφερθείσες χώρες έρχονται πρώτες με ποσοστά της τάξεως του 70% και 62% αντίστοιχα. Στη γειτονική μας Κύπρο φαίνεται ότι το 52% ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Το ποσοστό αυτό είναι συγκριτικά υψηλό, μάλλον επειδή επικρατεί η αντίληψη, 5 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ένωση, ότι οι θεσμοί της Ευρώπης μπορούν να επηρεάσουν τη λύση του «Κυπριακού».

Τί γίνεται με την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου οι μισοί Έλληνες θα ψηφίσουν μάλλον παραλία, ενώ οι άλλοι μισοί Ευρωβουλή, καθώς το 48% δηλώνει ότι σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες. Έχει σημασία όμως ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία προέρχονται από τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16 Ιανουαρίου - 22 Φεβρουαρίου 2009, εμφανίζουν αύξηση της συμμετοχής κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του φθινοπώρου 2008, όπου το τότε ποσοστό της συμμετοχής τους ήταν 38%. Φαίνεται λοιπόν ότι όσο οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν η πιθανότητα συμμετοχής αυξάνεται, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως δείχνει η ίδια έρευνα, το 83% των Ελλήνων ανησυχεί για την οικονομική κρίση και κυρίως για την ανεργία, για θέματα δηλαδή που επιλύονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία μεγάλο ποσοστό Ελλήνων εκφράζει ανησυχίες, όπως ο πληθωρισμός, η αγοραστική δύναμη και η οικονομική ανάπτυξη.
Αν λοιπόν η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές έχει κάποια σημασία, αυτή έγκειται στο γεγονός ότι κάθε ψήφος συμβάλλει στον καθορισμό του αποτελέσματος. Γιατί να απέχουμε εφόσον έχουμε το δικαίωμα ως Έλληνες -και κατ’ επέκταση- ως Ευρωπαίοι πολίτες να συμμετέχουμε; Η τελική εκτίμηση βέβαια έγκειται στην κρίση και τις πεποιθήσεις του καθένα από μάς, γι’ αυτό ας αποφασίσουμε οι ίδιοι τί θα πράξουμε. Δεν πιστεύω να περιμένετε από μένα να σας πω τί θα κάνετε.