Σάββατο, 4 Μαΐου 2024
03
ΙΟΥΝΙΟΣ 2009


Εταιρεία αυτοδιαχείρισης
Ο Μανώλης Θεοφανόπουλος προτείνει ένα νέο τρόπο για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Think Globally Act Locally
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό
του Α. Χατζόπουλου

Ευρωεκλογές
Όσο και να μην το θες, θα πάμε άραγε διακοπές;
της Μαίρης Λαζαρίδου

Μια διαφορετική κατασκήνωση
Διακοπές για ΑμΕΑ
της Δώρας Δήμου

Μετά το σχολείο
Λύσεις για εργαζόμενους γονείς
της Μεταξίας Χιωτέλλη

Πιστοποίηση Yπηρεσιών
Μύθοι και αλήθειες για τα συστήματα πιστοποίησης
του Σ. Συνοδινού

Editorial
Το επίδομα δεν καταπολεμά την ανεργία

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Πας μη Έλλην βάρβαρος

Καυτή Πατάτα
Που, όπως φαίνεται, κινδυνεύει να κάψει τα δικά μας χέρια, αν δεν ασχοληθούν οι αρμόδιοι φορείς...

Αντιλογίες
Άγιος Παντελεήμονας - Should I stay or should I go?

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail
 
Η δουλειά των στελεχών του κοινωνικού τομέα σε δομές και δραστηριότητες ΑμΕΑ είναι συνήθως σκληρή και κοπιαστική. Ωστόσο, είναι κάποιες στιγμές που σε ανταμείβουν, σου δίνουν ικανοποίηση και κουράγιο να συνεχίσεις. Για τέτοιες στιγμές μας μιλά η Δώρα Δήμου, κοινωνική λειτουργός και τακτική συνοδός στις κατασκηνώσεις ΑμΕΑ που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων.

της Δώρας Δήμου

Τι είναι οι κατασκηνώσεις ΑμΕΑ

Οι Κατασκηνώσεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι πλέον ένας καθιερωμένος θεσμός στο χώρο της Ειδικής Αγωγής: ενδυναμώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων , προάγει την αξιοποίηση δυναμικού, καλλιεργεί τις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και παρέχει ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, διευρύνει τις σχέσεις με συνομηλίκους, υποστηρίζει τις ατομικές ανάγκες και αποτελεί ανακούφιση των οικογενειών από τη συνεχή φροντίδα.

Οι κατασκηνώσεις ΑμΕΑ πραγματοποιούνται από τη ΠΟΣΓΚΑμΕΑ (τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ) και απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητική αναπηρία, νοητική καθυστέρηση, προβλήματα όρασης η άλλη φυσική μειονεξία. Όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας υπάρχει ένα δομημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει όσα και μια οποιαδήποτε άλλη κατασκήνωση, δηλαδή μπάνιο στη θάλασσα, ξεκούραση, απογευματινές δραστηριότητες και το βράδυ κινηματογράφο η χορό. Εκτός από τους συνοδούς και τους κατασκηνωτές/τριες υπάρχει ένας υπεύθυνος ανά φορέα, ο αρχηγός ο οποίος συντονίζει όλη την κατασκήνωση και βέβαια, τα στελέχη – συνοδοί.

Η εμπειρία της κατασκήνωσης προσφέρει χαρά όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους συνοδούς.

Αναπολώντας τις στιγμές της κατασκήνωσης συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού με πλημμυρίζουν. Από το 2005 ξεκίνησα (ως εκπαιδευόμενη κοινωνική λειτουργός) να μετέχω ως συνοδός στις κατασκηνώσεις που διοργανώνει η ΠΟΣΓΚμΕΑ για άτομα με νοητική καθυστέρηση. Πλέον η κατασκήνωση για μένα αποτελεί σταθερή αξία και κάθε χρόνο περιμένω με ανυπομονησία να συνοδεύσω τα παιδιά στη χαρά που τους προσφέρει η κατασκήνωση.

Πρέπει να ομολογήσω ότι πολλές φορές αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Χρειάζεται πραγματικά υπομονή και επιμονή από τους συνοδούς. Στην αρχή είναι αναμενόμενο να συναντήσεις κάποιες δυσκολίες. Οι ανάγκες των ατόμων διαφοροποιούνται και ορισμένων παιδιών είναι πιο απαιτητικές. Αντιμετωπίζουν για παράδειγμα σε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολία ως προς την αυτοεξυπηρέτηση τους και συνεπώς χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Ή, μπορεί να προκύπτουν προβλήματα στην συνύπαρξη των μελών της ομάδας, ακόμη και προστριβές στις σχέσεις.

Χαρακτηριστικά ΑμΕΑ

Η συνοδεία πολλές φορές είναι απαιτητική καθώς τα άτομα ενδέχεται να παρουσιάζουν δυσκολίες συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα - απέναντι σε άλλους η αυτο-επιθετικότητα, άγχος αποχωρισμού. Αντιδραστική ή χειριστική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου. Τέλος, είναι δυνατόν να εμφανίζουν συμπτώματα διαταραχών όπως κρίσεις αυτιστικών καθώς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα περιβάλλοντα ή κινητικές δυσκολίες λόγω εγκεφαλικής παράλυσης.

Χαρακτηριστικά συνοδών

Η προσωπικότητα των συνοδών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο " χτίσιμο " των σχέσεων με του κατασκηνωτές/τριες. Όποιος/α αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, πέρα από τις γνώσεις ειδικής αγωγής που πρέπει να κατέχει, οφείλει να επιδεικνύει υπομονή, επιμονή, θέληση και αντοχές. Να θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των κατασκηνωτών/τριων και να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Να έχει ευγενικά συναισθήματα απέναντι στα άτομα με ιδιαιτερότητες διότι ο ρόλος που καλείται να αναλάβει είναι ουσιώδης, αφού είναι ο κύριος υπεύθυνος που διασφαλίζει την ποιοτική διαμονή των κατασκηνωτών.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη εμπειρία μου στην κατασκήνωση με την Α, ένα από τα πέντε παιδιά που είχα αναλάβει. Η Α., με σύνδρομο Down, είχε ένα απίστευτο πείσμα, άρνηση να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες και μια ευκολία στο να τσακώνεται με τους συμμαθητές της. Για την Α. πέρασε αρκετός χρόνος για να μάθει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ομάδας αλλά και για μένα να μάθω τα "κουμπιά" της, το πώς λειτουργεί στην καθημερινότητα της. Καταφέραμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια σχέση που μας έκανε και τις δύο καλύτερες. Χρωστάω όμως στην Α. ένα σημαντικό κομμάτι της όποιας επαγγελματικής ωριμότητας έχω καταφέρει να αποκτήσω.

Τελικά

Εφόσον υπάρχει εκπαίδευση, πραγματικό ενδιαφέρον και θέληση από τους συνοδούς είναι δυνατό να επιλυθούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Ο συνοδός δεν φροντίζει μόνο για την ατομική υγιεινή, την ασφάλεια και την διατροφή των ατόμων για τα οποία είναι υπεύθυνος αλλά επιδιώκει με μεράκι την ευχαρίστηση των παιδιών και βοηθάει ώστε να γίνει κάθε στιγμή της ημέρας μοναδική. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι οι βασικές ανάγκες των παιδιών παραμένουν ίδιες: αγάπη, αποδοχή και ενδιαφέρον και αυτές καλείσαι πρωτίστως να καλύψεις.