Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023
16
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011


Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών
Ο Δήμος Κορυδαλλού ανοίγει δρόμους
Των Κ.Τριπερίνα και Ν.Χριστάκου

Σχολεία Πρότυπα, Πειραματικά και άλλα
Οι άριστοι ζουν ανάμεσά μας!
Της Σίσσυς Ανδριτσοπούλου

Το παιχνίδι των δικαιωμάτων
Ο μικρός Σαφάρ και η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Της Σοφίας Πράπα

Η εποχή των τεράτων
Με αφορμή την ομιλία του Σλάβοι Ζίζεκ
Της Συντακτικής ομάδας

Unseen tours
Το Λονδίνο των αστέγων
Της Λιλίκας Τρικαλινού

Μηχανισμοί διάσωσης
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Του Βαλκάνιου

Editorial
Οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας δείχνουν το δρόμο

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Περπατώντας στην οδό Στουρνάρη του χτες και του σήμερα

Καυτή Πατάτα
Διοικητικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Αντιλογίες
Εθελοντισμός κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail
ΠΗΓΑ:
Στη συναυλία που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής στον Άγιο Παντελεήμονα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου. Το μήνυμα της συναυλίας ήταν η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων από διαφορετικές χώρες που ζουν στην περιοχή. Τα παρατράγουδα ευτυχώς ήταν μικρής έκτασης και τέλος, ναι, ο Γιώργος Νταλάρας ήταν εκεί...
Στην ομιλία του Σλοβένου φιλόσοφου Σλάβοϊ Ζίζεκ, στις 19 Δεκεμβρίου στο Πολυτεχνείο, με τίτλο «Ζώντας στην εποχή των τεράτων: η κρίση, η Ευρώπη, ο κομμουνισμός». Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΜΑΧ πάνω από 2000 άτομα-αρκετά από τα οποία όρθια- παρακολούθησαν τη διάλεξη του Ζίζεκ που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, στη συστημική βία, στην πολυπολιτισμικότητα, στην εργαλειοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ακαδημαϊκού λόγου όπως εκφράστηκε ιδιαίτερα στη σύμβαση της Μπολόνια, αλλά και στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση άλλων θεσμών και λειτουργιών που ήταν μέχρι πρότινος κρατικές. Την εκδήλωση έκλεισε ο βασικός οργανωτής της εκδήλωσης καθηγητής Κώστας Δουζίνας, που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συντονισμού δράσεων της αριστεράς ενώ άσκησε και έντονη κριτική στην καθεστωτική δημοσιογραφία.
Στο συνέδριο με τίτλο «Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής» που οργάνωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών για τη γιορτή των 20 χρόνων του (28/1). Οι ομιλητές, προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους ανέδειξαν με τις εισηγήσεις τους την ευρύτητα του θεάτρου ως επιστήμης και τέχνης, θεωρίας και πράξης.
Στην ομαδική εικαστική έκθεση «Το Μνημείο: 16 καλλιτέχνες προτείνουν» που πραγματοποιείται στο Εβραϊκό Μουσείο και η οποία σχεδιάστηκε με αφορμή την Επέτειο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα των καλλιτεχνών που προτάθηκαν καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας ενός τόπου μνήμης στην πόλη. Το μνημείο που τελικά επελέγη βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ερμού και Ευβούλου στο Θησείο.

ΕΙΔΑ:
Τα πρόσωπα των διαδηλωτών στην Αίγυπτο και σκέφτηκα πως, ανεξάρτητα από την πορεία των εξελίξεων, αυτοί οι άνθρωποι, όλοι μαζί και χωριστά, δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι. Ξέρουν πως εκείνοι γράφουν την ιστορία του τόπου τους και αυτό ακριβώς διεκδικούν. Εν αναμονή των εξελίξεων.
Ότι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Μεγάλη πολιτιστική είδηση υπό τη σκιά του Μνημονίου που όλα τα σαρώνει και όλα τα νικά. Και δεν μας έφτανε αυτό, αλλά όπως διάβασα σε κάποια (ελληνικά) blogs, ο «Κυνόδοντας» είναι λέει αντιγραφή μιάς μεξικάνικης ταινίας του 1973, άρα τζάμπα η χαρά. Είμαστε σοβαροί;
Τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίστηκαν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου έξω από το Μουσείο Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη, για τη γιορτή των 150 της εταιρείας. Δεν άντεξα την αναμονή (και το κρύο) και έφυγα, χωρίς να φάω σοκολάτα.
(άκουσα) Τη ραδιοφωνική εκπομπή «As we like it» με τον Γιώργο Τσιρίκο και την Τζωρτζίνα Κώνστα (Πέμπτη 22:00-24:00) στο web-radio του Παντείου Πανεπιστημίου Spamradio (www.spamhill.org). Νέα από την πολιτιστική ζωή της πόλης, μουσικά αφιερώματα, συνεντεύξεις, συζητήσεις για σύγχρονα πολιτιστικά ζητήματα και κυρίως ενθουσιώδεις και φρέσκιες φωνές, δίνουν το στίγμα του σταθμού. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο Spam δημιουργήθηκε από το εργαστήριο δημοσιογραφίας του Παντείου. Καλή συνέχεια!

ΔΙΑΒΑΣΑ:
Το πρώτο τεύχος της νέας περιόδου του περιοδικού «Επιμελούμαι» που -μετά από 32 χρόνια- ξανα-βγάζει ο Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων των Δικαστηρίων Ανηλίκων, δηλαδή του «κύριου δημόσιου φορέα εξωιδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων που έχουν διαπράξει αδίκημα ή διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν δράστες αξιόποινων πράξεων», όπως αυτοπροσδιορίζονται. Η ύλη είναι πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα: πέρα βέβαια από το κεντρικό άρθρο για τις βελτιώσεις του νόμου 3189/03, σημείωσα το ενδιαφέρον άρθρο της Ε.Δελαβέκουρα για τις δυσκολίες στην εφαρμογή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας και φυσικά, τα άρθρα με τις εμπειρίες από τις άλλες χώρες, Φινλανδία, Σουηδία κλπ., αφήστε τα…
Τις προτάσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, που απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων. Οι πολίτες με αναπηρία της χώρας μας αποκλείονται από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, είτε λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε αυτά λόγω κακού σχεδιασμού του αστικού περιβάλλοντος και των μεταφορικών μέσων, είτε λόγω της πλήρους έλλειψης μέτρων που διασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους. Η Συνομοσπονδία προτείνει τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο ξεχωριστού άρθρου, που θα αναφέρει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών με αναπηρία.
Τα αποτελέσματα της ημερίδας με θέμα «Οικονομική κρίση, κοινωνικός αποκλεισμός και εξαρτήσεις» που διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι ψυχιατρικές διαταραχές και οι κάθε είδους εξαρτήσεις συνδέονται με την μείωση εισοδήματος, την εργασιακή ανασφάλεια και κυρίως με την παρατεταμένη ανεργία.
Για άλλη μια αφορά ατέλειωτα άρθρα και «αιχμηρές» παρεμβάσεις για το πολύπαθο πανεπιστημιακό άσυλο. Τα ίδια επιχειρήματα εκατέρωθεν, οι ίδιες αντιδράσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος, τα ίδια πρόσωπα. Το ζήτημα του ασύλου θα «καταλαγιάσει» προσωρινά μέχρι την επόμενη φορά που κάποια αφορμή θα (ξανα) ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Ως τότε…