Σάββατο, 4 Μαΐου 2024
13
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010


Μέτρα κατά της ανεργίας
Συνέντευξη με τον Γεν.Γραμματέα Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπ.Εργασίας κο Θ.Τσέκο.
Της Συντακτικής ομάδας

Η ανεργία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Πόσο μας επηρεάζει η κρίση;
Του Ελευθέριου Θηραίου 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Επιχείρηση και ευαισθησία.
Της Δήμητρας Κονδύλη 

Επιχειρηματικότητα μεταναστών
Ευκαιρίες μέσα από προκλήσεις.
Της Μαίρη Δέδε 

Φιλανθρωπία και καπιταλισμός
Σχέση ανταπόδοσης;
Της Κυριακής Τριπερίνα

Περί εγκληματικότητας
Τα συμπτώματα της ασθένειας.
Της Σοφίας Πράπα

Editorial
Hannibal ante portas

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Αγώνας ζωής, αγώνας δρόμου

Καυτή Πατάτα
Για εκλογικό σώμα και υποψηφίους οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2010

Αντιλογίες
Από που είμαι;

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail
Αίσθηση, μυρωδιές και πατήματα καλοκαιριού. Όμως κακά τα ψέματα, αυτό δεν είναι το καλοκαίρι που όλοι ξέρουμε. Αισθήματα παράξενα και απειλή, διάχυτος φόβος ή κάτι σαν αυτό. Όλοι περπατάμε στα νύχια προκειμένου να μην προκαλέσουμε την προσοχή του θηρίου.

Οι ειδικοί αφήνουν να καταλάβουμε ότι η κρίση έφτασε στις τράπεζες που αγωνίζονται με την αναγγελία μεγάλων deals να δημιουργήσουν ψεύτικες προσδοκίες στην αγορά και να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον από εκεί που είναι πραγματικά: στην έλλειψη ρευστότητας. Μία φίλη έλεγε λίγες μέρες πριν ότι πήγε να μεταφέρει σε υποκατάστημα γνωστής τράπεζας ένα ποσόν πενήντα χιλιάδων ευρώ και της έδωσαν στην ψύχρα δέκα τοις εκατό τόκο για να το αφήσει κλειστό για δύο χρόνια.

Αν θυμόσαστε το προηγούμενο καλοκαίρι ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή -λειτουργούσαν μόνο τα θερινά τμήματα της βουλής- και είχαμε όλοι κατανοήσει ότι πάμε για εκλογές οι οποίες φάνταζαν σαν λύση του αδιέξοδου. Τώρα όλοι κρατάμε την ανάσα μας περιμένοντας την πτώση του πρώτου χάρτινου γίγαντα.

Εξηγούν οι ειδήμονες ότι η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα θα κτυπήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κτύπησε στην Αμερική πέρσι. Οι τράπεζες έχουν πουλήσει ως προϊόντα τις δανειακές συμβάσεις. Το ότι οι τιμές δεν πέφτουν δεν σημαίνει ότι τα ακίνητα έχουν την ίδια αξία που είχαν και πριν. Απόδειξη το ότι δεν πωλούνται ακίνητα στις διαμορφωμένες πριν από την κρίση τιμές. Όταν θα αρχίσουν να πωλούνται στην πραγματική τους τιμή, που θα είναι πολύ χαμηλότερη της διαμορφωμένης πριν από την κρίση, τότε όσοι έχουν επενδύσει σε προϊόντα βασισμένα σε δανειακές συμβάσεις ακινήτων θα χάσουν τα λεφτά τους.

Παράλληλα η ανεργία καλπάζει σε ποσοστά δυσθεώρητα και ας είναι τα επίσημα. Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι ως το τέλος του χρόνου θάχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους. Απέναντι στη θύελλα που πλησιάζει οι κινήσεις των κρατούντων παραμένουν αμήχανες. Δειλές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, αργή αναδιάταξη των δυνάμεων, έλλειψη οράματος, φαντασίας, ευελιξίας. Μα πάνω από όλα οι ίδιοι άνθρωποι ξανά και ξανά.

Η πόλις φαντάζει ανοχύρωτη και ο Αννίβας είναι ήδη προ των πυλών.