Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024
13
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010


Μέτρα κατά της ανεργίας
Συνέντευξη με τον Γεν.Γραμματέα Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπ.Εργασίας κο Θ.Τσέκο.
Της Συντακτικής ομάδας

Η ανεργία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Πόσο μας επηρεάζει η κρίση;
Του Ελευθέριου Θηραίου 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Επιχείρηση και ευαισθησία.
Της Δήμητρας Κονδύλη 

Επιχειρηματικότητα μεταναστών
Ευκαιρίες μέσα από προκλήσεις.
Της Μαίρη Δέδε 

Φιλανθρωπία και καπιταλισμός
Σχέση ανταπόδοσης;
Της Κυριακής Τριπερίνα

Περί εγκληματικότητας
Τα συμπτώματα της ασθένειας.
Της Σοφίας Πράπα

Editorial
Hannibal ante portas

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Αγώνας ζωής, αγώνας δρόμου

Καυτή Πατάτα
Για εκλογικό σώμα και υποψηφίους οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2010

Αντιλογίες
Από που είμαι;

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail
Leonardo Learning Partnership Program: μια πολλά υποσχόμενη εν εξελίξει διακρατική συνεργασία με στόχο την υποστήριξη μεταναστών στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης και πρωτοβουλίας.

από τη Μαίρη Δέδε

Στους δρόμους της πόλης

Λίγους μήνες πριν, η ομάδα επιστημόνων του Leonardo Learning Partnership Program αργά με τη δύση του ήλιου, κατηφόρισε τα αθηναϊκά σοκάκια. Λίγο πιο πίσω από την πλατεία Βικτωρίας ανακαλύψαμε μια Αθήνα αλλιώτικημικρά μαγαζάκια ξεπηδούν παντού το ένα πίσω από το άλλο, υφασματάδικα και φαγάδικα, κουρεία, μικρά παντοπωλεία και καφενεδάκια. Μια γλυκιά αφρικανή εκεί μας καλωσορίζει ενώ μας εξηγεί την ιστορία για το μικρό της ραφτάδικο. Έξω στους δρόμους μικρά πηγαδάκια συζητήσεων, γέλια και πρόσωπα ήχοι και εικόνες μιας άλλης κουλτούρας που σε ταξιδεύει. Όλα αυτά στην καρδιά της Αθήνας, μήνας Φλεβάρης.
Μήνας Ιούνιος και αυτή τη φορά περπατώντας στην Κορσική, μια εικόνα ενός ατέλειωτου δρόμου δίπλα στην θάλασσα. Εκεί νεαροί μετανάστες από το Μαρόκο, τη Σενεγάλη και το Ιράν έχουν αράξει με τα ρούχα της δουλειάς, ταλαιπωρημένοι και ιδρωμένοι από το μεροκάματο απολαμβάνουν ένα ρόφημα σε μικρομάγαζα φίλων, μιλώντας και κουβεντιάζοντας για το αύριο. Περνάμε από δίπλα τους παρατηρώντας τους…
Η Κορσική αποτέλεσε πριν λίγες μέρες τον τόπο της τρίτης συνάντησης εργασιών του Leonardo Learning Partnership Program με γενικό τίτλο «Immigrant’s Business Plan». Η ομάδα μας αποτελείται από εμπειρογνώμονες φορέων ανά την Ευρώπη (από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία και την Ελλάδα που εκπροσωπείται από το «Νόστο») που δραστηριοποιούνται με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο σε θέματα υποστήριξης μεταναστών και ευπαθών ομάδων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και δράσης. Στόχος του διακρατικού προγράμματος είναι να αναδυθούν μέθοδοι και καλές πρακτικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον ερχόμενο από μια διαφορετική κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα, κοινώς για ένα μετανάστη, η σύλληψη και η υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας;

Η βόλτα από τα μικρομάγαζα των μεταναστών της Αθήνας έως την άλλη άκρη της Κορσικής και του Παρισιού μας έδειξε πως η ίδρυση επιχείρησης για έναν μετανάστη δεν είναι απλή υπόθεση, μιας και η ίδρυση επιχείρησης πολλές φορές συνιστά το αποτέλεσμα μια σύνθεσης ενεργειών και προϋποθέσεων. Οι μετανάστες συνήθως διαθέτουν χαμηλά εκπαιδευτικά και μη πιστοποιημένα προσόντα, χαμηλές επικοινωνιακές δεξιότητες και μειωμένη γνώση της πολιτισμικής και οικονομικής κουλτούρας της χώρας υποδοχής, καθώς και άπειρα νομικά κολλήματα με διαδικασίες και χαρτιά που καθιστά τον αγώνα τους για την ίδρυση επιχείρησης μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρο διαδικασία. Η ύπαρξη λοιπόν επιπλέον εξειδικευμένων υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες και η βελτιστοποίηση αυτών για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη τους σε θέματα επιχειρηματικότητας κρίνεται αναγκαία. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα αυτής της διαπολιτισμικής ανταλλαγής και συνάντησης.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι υπηρεσίες συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας;

Η ίδρυση μιας επιχείρησης συνιστά το αποτέλεσμα σημαντικής μελέτης που διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα, την προσεκτική διαμόρφωση του πλάνου εργασιών και της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, απαιτεί γνώση της αγοράς και των συνθηκών. Κοινώς απαιτεί τη διαμόρφωση του πολύ γνωστού σε όλους «Business Plan». Η συμβουλευτική σε θέματα επιχειρηματικότητας ωστόσο έχει ως στόχο την κινητοποίηση, ενδυνάμωση του ατόμου προκειμένου να αναπτύξει εκείνες τις επιχειρηματικές και προσωπικές δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να αναλάβει σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις και να θέσει σε υλοποίηση επιτυχή επιχειρηματικά πλάνα εργασιών. Στην περίπτωση των μεταναστών, η συμβουλευτική αποκτά έναν επιπρόσθετο ρόλο μεταξύ των οποίων είναι η υποστήριξη σε θέματα κατανόησης μιας διαφορετικής πολιτισμικής και οικονομικής κουλτούρας, η διασύνδεση – διαμεσολάβηση του ατόμου με υπηρεσίες και δικαιώματα, η στήριξη στα νομικά δικαιώματα, η διευκόλυνσης της πρόσβασης στις υπηρεσίες και η πληροφόρηση για επανεκπαίδευση-κατάρτιση. Αυτές οι υπηρεσίες είναι βασικές προκειμένου οι μετανάστες να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να θέσουν σε λειτουργία τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιείται από εκπαιδευτές και συμβούλους επιχειρηματικότητας.

Τρίτος σταθμός: Κορσική

Στη συνάντηση της Κορσικής συγκεντρώσαμε όλες εκείνες τις υπηρεσίες και δομές που λειτουργούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη και παρέχουν συμβουλευτική επιχειρηματικότητας και επιχορηγήσεις σε μετανάστες. Εκεί διαπιστώσαμε πως παρόλο που όλες οι συμμετέχουσες χώρες δείχνουν να συμφωνούν στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες για επιχειρηματική δράση, ο βαθμός έντασης αυτών των δυσκολιών και η ανταπόκριση - στήριξη φορέων και οργανισμών όπως και η υποδομή που έχουν διαμορφώσει σταδιακά για να ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια ποικίλλουν. Επιπλέον, με αφορμή την παρουσίαση περιπτώσεων επιτυχημένων μεταναστών που ίδρυσαν τη δική τους επιχείρηση συζητήθηκαν οι προσωπικές και επιχειρηματικές ικανότητες που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι επιχειρηματίες και αναδείξαμε μεθόδους και καλές πρακτικές για την ανάδειξη και καλλιέργεια των παραπάνω δεξιοτήτων μέσα από τις υπηρεσίες της συμβουλευτικής. Η συνέχεια έπεται στις Βρυξέλλες αρχές Νοεμβρίου.