Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
08
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010


Αθόρυβοι ήρωες
Συνέντευξη με τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στο "Αγία Σοφία."
Των Σ.Ανδριτσοπούλου και Κ.Τριπερίνα

Βία στα σχολεία
Πώς τα θύματα της ανισότητας μπορεί να γίνουν θύτες.
Της Μαίρης Δέδε

Τα τοπία της εκπαίδευσης
Ένα πρόγραμμα GRUNDTVIG, ευκαιρία να διερευνηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία από διαφορετικά πρίσματα.
Του Ηλία Ραφαήλ

e-government
Ή αλλιώς, νέες τεχνολογίες και δημοκρατία.
Της Κυριακής Τριπερίνα 

Ομάδα σύγχρονου χορού ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ
Αναζητώντας νέα όρια στην τέχνη.
Της Κυριακής Τριπερίνα 

Santa Claus is coming to town
Μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη.
Της Λιλίκας Τρικαλινού 

Editorial
Ευχόμαστε το 2010 να είναι μια χρονιά με ΝΟΗΜΑ

Ατζέντα
Προκηρύξεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια, ημερίδες

Σχολιαστής
Ο ανθρωπισμός ως αντίσταση στην κυριαρχία του μετανεωτερικού κυνισμού

Καυτή Πατάτα
Οι καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

Αντιλογίες
Αντιγνωμίες για το πνεύμα των Χριστουγέννων

Πήγα-Είδα-Διάβασα
Ο μήνας που έφυγε. Τα καλά πρέπει να μοιράζονται

PDF Εκτύπωση E-mail
1   Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα»

Το Διαπολιτισμικό Kέντρο Ένταξης Προσφύγων «Πυξίδα» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά του Κέντρου την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 10:00-13:00 στην αίθουσα του ΟΝΑ, Ευελπίδων 18.


2 Ημέρες καριέρας, τώρα και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει σεμινάρια που αφορούν στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και την προετοιμασία για συνέντευξη επιλογής (12/01/2010), καθώς και στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας (14/01/2010). Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα: career-office.uoa.gr/node/view/14095.


1   Άτομα με αναπηρία και μετανάστες

H M.K.O e-ISOTIS Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες, (www.e-isotis.org) διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η φροντίδα των ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων από μετανάστες» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου CASA. Η ημερίδα θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2010 στις 09:30, στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) με ομιλητές ξένους και Έλληνες διακεκριμένους ερευνητές. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα. Μαριάννα Κουκάρα στο τηλέφωνο: 210 2693760 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .


2 Σχολείο και αειφορία

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.), το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου-Κορδελιού και το Ράλλειο Πειραματικό Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, διοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο στη μνήμη του Δημήτρη Τσίρου με θέμα «Το αειφόρο σχολείο του παρόντος και του μέλλοντος». Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2010. Η έναρξη των εργασιών του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, στις 18:00. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ www.cc.uoa.gr/~ppospos.


1   Αιτήσεις στο πρόγραμμα Leonardo

Ως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο ευρωπαϊκό τομεακό πρόγραμμα Leonardo da Vinci στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δια βίου εκπαίδευσης. Οι οδηγίες για την υποβολή της αίτησης κλπ. είναι διαθέσιμες στα ελληνικά στον ιστότοπο του ΙΚΥ (www.iky.gr) που έχει αναλάβει το ρόλο της εθνικής αρχής για τα προγράμματα αυτά.


2 Βήμα για νέους ερευνητές/τριες

Οι επιστημονικές ενώσεις στο χώρο των κοινωνικών – ανθρωπιστικών επιστημών ακολουθούν όλο και συχνότερα το παράδειγμα των ευρωπαίων συναδελφών τους και παραχωρούν το βήμα σε νέους ερευνητές/τριες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να κριθούν από πρεσβύτερους και μη ομότιμους. Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης διοργανώνει το πρώτο Συνέδριο Νέων Διδακτόρων με τίτλο: Η σύγχρονη έρευνα στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα, για νέους διδάκτορες (της τελευταίας τριετίας) στο τέλος Ιανουαρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη. Περιλήψεις μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2009, ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Αιόλου 42-44 Αθήνα.

 
1   Συνέδριο νέων ερευνητών

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το Β’ Συνέδριο Νέων Ερευνητών με θέμα: «Θρησκεία και Πολιτική», υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Απρίλιο του 2010. Περιλήψεις το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου 2010.


2 Και λίγα καλλιτεχνικά δρώμενα…

Νεαρά παιδιά που επιμένουν έχουν, όπως θα έχετε καταλάβει, τη συμπάθειά μας. Στο Θέατρο Αρτι, Ηπείρου 41, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, η ομάδα Mikriskini (όπου και ο Νικόλας Μαραγκόπουλος για την επιμονή του οποίου στο θέατρο φέρουμε οικογενειακώς ευθύνη) μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα ανεβάζουν το «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Ναι, το γνωστό. Δεν υπάρχει, έτσι; Κι όμως, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για υπερπαραγωγή: μουσικές, μάσκες, βίντεο, χορός, επτά ηθοποιοί και δύο μουσικοί επί σκηνής. Να πάτε!


1   "Ζητείται Ελπίς" στο θέατρο

Το πολυαγαπημένο «Ζητείται ελπίς» του Α.Σαμαράκη μετατράπηκε σε θεατρική παράσταση από την Μαίρη Ιγγλέση. Στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση», όλο το Δεκέμβριο.


2 Για το ιδανικό αύριο

Μια «γυναικεία» παράσταση που απευθύνεται όμως σε άντρες και γυναίκες στο μπαρ Κόμης στα Πατήσια (Λασκαράτου 20). Με τίτλο «que sera sera» οι Νίκη Λιβαδάρη και η Δανάη Βογιατζή αναρωτιούνται και προβληματίζονται για το «ιδανικό αύριο» (υπάρχει άραγε;). Κάθε Κυριακή στις 10 το βράδυ, μαζί με το ποτό σας, δείτε την παράσταση, η καλή φήμη της οποίας κυκλοφορεί υπογείως σε όλη την Αθήνα!


1 Και βέβαια...

Χοροί, παραμύθια και παραστάσεις, παιδικές και μη, street happenings και bazaars, φιλανθρωπικά και μη, και οι συναυλίες του Σαβόπουλου για τα sixties και σπίτια φίλων και ολόφωτοι δρόμοι (ευτυχώς χωρίς σκουπίδια) μας περιμένουν τις μέρες που έρχονται. Ας προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στη μιζέρια χωρίς να χάνουμε την αγωνιστικότητά μας. Αλλά ούτε και την πίστη μας. Σε καλύτερες μέρες, λοιπόν!



colors